|  Olasz pizza  |  Pizza tészta  |  Pizza feltétek  |  Pizza receptek  |  Galéria  |

 

 
 
 
Olasz pizza

Habár magának a pizza szónak az eredete a múlt homályába vész, hiszen ezen a néven már az ókori rómaiak is fogyasztottak egy sült lepényféleséget, ezen őspizzának vajmi kevés köze van ahhoz, amit ma olasz pizzának nevezünk. Már csak azért sem, mert a mai pizza alapját képező paradicsom csak Amerika felfedezése után jutott el Európába. Ezért a sült lepényt addig inkább olajjal fogyasztották.

A napjainkban is fogyasztott étel bölcsője az Itália szívében, a Vezúv lábánál fekvő Nápoly. Itt készültek az első, kemencében sült pizzák valamikor az 1700-1800 közötti időben. Egy népszerű monda szerint a ma is népszerű pizza első példányát egy parasztasszony sütötte meg egy házába betévedt vándorlegénynek, kit -egyéb élelem otthon nem lévén - a sütni szánt kenyértésztából lecsípett és a kamrában talált finomságokkal gazdagított kemencében sült lepénnyel kínált meg. Hogy e történet mennyiben felel meg a valóságnak, és mennyiben köszönhető a romantikus képzeletnek, ma már nem tudni.


Már ekkor is gondot fordítottak a feltétek változatosságára, azonban a különböző fajták eredete bizonytalan. Üdítő kivételt jelent a pizza margherita, amelyet a legendárium szerint először egy helyi pizzasütő, Pietro Colicchio készített külön a királyné részére, annak ottjártakor, s az ő neve (Margit) után kapta a nemzeti trikolór színeit idéző bazsalikomos-mozzarellás-paradicsomos pizza a Margherita nevet.
   
Flickr by Sami Keinänen      
A Pietro Colicchio által alapított Pietro e basta cosi nevű pizzéria a mai napig működik, igaz ma már Pizzeria Brandi néven. 
 

                             Flickr by Armando Mancini
                                

Eme eseménynek azért is tulajdonítanak különös jelentőséget, mert korábban a pizza jellemzően a szegényebb néprétegek napi betevője volt, s nem a királyi asztalon díszelgett. Kivételt csak Ferdinánd nápolyi uralkodó jelentett, aki annyira kedvelte ezt a tésztaételt, hogy polgári ruhába bújva szökött ki a palotából, ha pizzát kívánt enni. Ekkoriban még csak Itália egyes részein ismerték, igazi világhódító útjára csak akkor indult, amikor a 19-20. század fordulója táján az olasz bevándorlókkal megérkezett Amerikába.

 
 
 
impresszum | jogi nyilatkozat | kapcsolat                                                                                        Olasz pizza