|  Olasz pizza  |  Pizza tészta  |  Pizza feltétek  |  Pizza receptek  |  Galéria  |

 

 
 
 
Pizza receptek


Az alábbiakban étvágygerjesztő ízelítőt nyújtunk a pizzák csodálatos világából. Amennyiben még több ínycsiklandó receptet szeretne olvasgatni, kipróbálni, látogasson el az Ízletes receptek oldalra, ahol több tucatnyi finom és könnyű pizzarecept között válogathat kedvére.


Margherita pizza
Hozzávalók:

1-2 közepes méretű érett paradicsom
1 zacskó (kb. 30 dkg) mozzarella
1 kis csokor bazsalikom
szurokfű (oreganó)
pizzaszósz
   
Flickr by djbones        

A pizzatésztát először megkenjük a szósszal. Használhatunk készen vett pizzaszószt is, de a pizzánk akkor lesz a legfinomabb, ha magunk keverjük ki sűrített paradicsomból és fűszerekből. Miután megkentük a pizzát, szórjuk rá a finomra vágott bazsalikomleveleket. Ezután ráfektetjük a vékony szeletekre vágott paradicsomot és az egyenletesen felszeletelt mozzarellát is. A legjobb, ha a sajt kerül felülre, mert így a sütőben kellemesen megpirul a teteje. Végül egy nagy csipet oregánóval koronázzuk meg a pizzánkat. A sütőben 180 fokon készre sütjük.


Négysajtos pizza (Pizza quattro formaggi)
Hozzávalók:

30 dkg mozzarella
30 dkg márványsajt
30 dkg fetasajt
30 dkg füstölt sajt
pizzaszósz
   
Flickr by noodlepie        

A pizzatésztát először egyenletesen megkenjük pizzaszósszal. Ezután a sajtokat külön tálkákba reszeljük, illetve daraboljuk ízlés szerint. A pizzánk egyes negyedeit a négy különböző sajttal gazdagon megszórjuk, s már mehet is a sütőbe. Amilyen egyszerű ez a pizza, olyan nagyszerű. Persze akkor lenne a négysajtos pizzánk autentikus, ha gorgonzolát, pecorinót és parmezánt használnánk a mozzarella mellé, e fajtákat azonban itthon nem olyan egyszerű beszerezni, másrészt a receptben szereplő sajtok lényegesen kedvezőbb árfekvésűek is. Ha azonban e külföldi fajtákhoz is hozzájutunk, és nem sajnáljuk rájuk a pénzt, akkor alkalmazásukkal tovább fokozhatjuk a kulináris élményt. Előmelegített sütőben 180 fokon készre sütjük.


Sonkás pizza (Pizza prosciutto)
Hozzávalók:

25-30 dkg sonka
20 dkg mozzarella
oreganó
pizzaszósz
   
Flickr by fugutabetai_shyashin        

A pizzatésztán elosztjuk a szószt, amit megszórunk egy csipet oreganóval, majd lefedjük a sonkaszeletekkel. Használhatunk akármilyen olcsó sonkát is, persze az igazi a pármai sonka lenne, de másmilyen sonkával is finom pizzát készíthetünk. A sonkaszeleteket sűrűn lefedjük vékonyra szelt mozzarellával. Ezután már be is tehetjük az előmelegített sütőbe. Nagyjából 180 fokon készre sütjük.


Gombás pizza (Pizza funghi)
Hozzávalók:

30-40 dkg csiperke gomba
20 dkg mozzarella
oreganó
pizzaszósz
   
Flickr by Herman Saksono        

A szósszal megkenjük a pizzatésztánk tetejét. Egy csipetnyi oreganóval megszórjuk a pizzát, majd egyenletesen elterítjük rajta a megtisztított és felszeletelt gombát. Végül gazdagon szórunk rá a lereszelt mozzarellából, és már mehet is az előmelegített sütőbe. Nagyjából 180 fokon készre sütjük.


Szalámis pizza
Hozzávalók:

25-30 dkg szalámi
20 dkg mozzarella
oreganó
pizzaszósz
   
Flickr by ZeroOne        

A szósszal megkent pizzánk tetejére csipetnyi oreganót szórunk, majd szépen elosztjuk rajta a vékony szeletekre vágott szalámit. E célra érdemes valamilyen jó minőségű szalámit felhasználni, hiszen nem kell belőle sok, viszont a pizza ízét nagyban meghatározza. A szeletek tetejére reszelt mozzarellát hintünk, és már be is tehetjük az egészet az előmelegített sütőbe, ahol kb. 180 fokon készre sütjük.


Négy évszak pizza (Pizza quattro staggioni)
Hozzávalók:

5-10 dkg sonka
5-10 dkg szalámi
5-10 dkg gomba
10-20 szem olívabogyó (mag nélkül)
20 dkg mozzarella
oreganó
pizzaszósz
   
Flickr by get directly down        

A tésztát megkenjük a szósszal, és megszórjuk egy csipetnyi oreganóval. Ezután a pizza egyes negyedeit különböző feltéttel díszítjük. Az elsőre kerül a szeletekre vagy csíkokra vágott sonka, a másodikra a vékonyra szeletelt szalámit, a harmadikra a megtisztított és szeletekre vágott gomba. A negyedik negyedre a felkarikázott olívabogyót szórjuk, majd az egész pizzát gazdagon meghintjük mozzarellával. A sütőben 180 fokon hamar, 15-20 perc alatt elkészíthetjük ezt az ízletes pizzafélét. A négy évszak pizzára vonatkozóan nincs szigorú szabály, a fenti variációtól eltérő feltétekkel is készíthető.


Magyaros pizza
Hozzávalók:

10 dkg kolbász
10 dkg füstölt szalonna
1 közepes fej vöröshagyma
1 darab csípős paprika
15 dkg trappista sajt
pizzaszósz
   
Flickr by Ethan Prater        

A pizzatészta tetején elosztjuk a szószt. Eközben a hagymát finomra, a szalonnát pedig kis kockákra vágjuk, majd serpenyőben üvegesre sütjük. Először a hagymát terítjük a pizzára, ezután pedig egyenletesen elosztjuk a vékonyra szelt kolbászt és a szalonnát. A tetejére karikázzuk a csípős paprikát, aki nem szereti, nyugodtan kihagyhatja, majd alaposan megszórjuk a lereszelt sajttal. Előmelegített sütőben nagyjából negyedóra alatt el is készül. Felesleges megsózni, illetve fűszerezni, mert a szalonna és a kolbász magában is elég sós és fűszeres.


Hawaii pizza


Hozzávalók:

15 dkg sonka
15 dkg ananász
15 dkg mozzarella
pizzaszósz
   
Flickr by tericee        

A szósszal megkenjük a tésztánk tetejét, elszórjuk rajta a lecsöpögtetett és papírtörlővel leitatott ananászdarabokat (konzervananász is megfelel), majd a vékonyra szelt sonkával befedjük. A mozzarellát felszeleteljük és a szeleteket a pizza tetejére fektetjük. Előmelegített sütőbe toljuk, és készre sütjük.


Ördög pizza (Pizza diavolo)
Hozzávalók:

15 dkg csípős kolbász
4-5 darab pepperoni
15 dkg mozzarella
pizzaszósz
1 kávéskanálnyi erős pista
   
Flickr by Scorpions and Centaurs        

A szósszal megkenjük a pizzatészta tetejét. Egy kávéskanálnyi erős pistát a szószba keverve tovább fokozhatjuk a pizzánk pikáns jellegét, de persze anélkül is elég csípős lesz. A kolbászt vékonyra karikázzuk és elosztjuk. A pepperonit egészben, esetleg hosszában félbevágva tegyük a pizzára. A sajtot ízlés szerint lereszeljük, vagy szeletekre vágjuk és gazdagon beterítjük vele a pizzát, majd mehet is a sütőbe.


Fokhagymás pizza (Pizza marinara)
Hozzávalók:

3-4 gerezd fokhagyma
15-20 dkg mozzarella
olívaolaj
pizzaszósz
bazsalikom
   
Flickr by koadmunkee        
A szósszal megkent pizzára szórjuk a vékony szeletekre vágott fokhagymát. A tetejére pár csepp olívaolajat csöppentünk, majd meghintjük reszelt mozzarellával, a tetejére pedig egy kevés bazsalikomot szórunk. Ezután már be is tolhatjuk a sütőbe. Ez a pizza is a margheritához hasonlóan tradicionális nápolyi különlegesség, bár a fokhagyma miatt talán kevésbé népszerű.


Bolognai pizza


Hozzávalók:

20-25 dkg darált hús
1 csomag bolognai alap
15 dkg mozzarella

   
Flickr by avlxyz        
Az alapból mártást készítünk, melybe belekeverjük a megpirított darált húst. Ezzel jó alaposan megkenjük a pizzánkat, majd a lereszelt mozzarellával gazdagon meghintjük. Már mehet is a sütőbe. Ez az egyik legegyszerűbb, és egyben az egyik legnépszerűbb pizza fajta.


Gyros pizza


Hozzávalók:

20 dkg gyros hús (bárány, csirke)
fél fej lila hagyma
fél kígyóuborka
1 paradicsom
káposzta
1 kis pohár tejföl
kapor
gyros fűszerkeverék
15 dkg mozzarella
   
Flickr by Another Pint Please...        

A finomra vágott kaprot a tejfölbe keverjük, és meghintjük a fűszerkeverékkel. Ezzel a szósszal kenjük meg a pizzát, majd a gyros húst egyenletesen elosztjuk. Ezután feldaraboljuk a zöldségeket ízlés szerint kockákra vagy vékony szeletekre. Ezekkel is gazdagon megszórjuk a pizzát. Káposztából nem kell sok, elég néhány reszelésnyi. A tetejére még egy kevés fűszert szórunk, majd beterítjük a lereszelt sajttal. Előmelegített sütőben bő negyedóra alatt elkészül.

 
 
 
impresszum | jogi nyilatkozat | kapcsolat                                                                                        Olasz pizza