|  Olasz pizza  |  Pizza tészta  |  Pizza feltétek  |  Pizza receptek  |  Galéria  |

 

 
 
 
Pizza feltétek

A pizza sokszín?ségét a szinte korlátlan gazdagítási lehet?ségek adják, vagyis az, hogy számtalanféle feltétet tehetünk tésztánkra, akár az év minden napján új pizzát téve az ebédl?asztalra. Éppen a lehetséges feltétek végtelen sorára tekintettel célszer?, hogy kategorizálva tekintsünk végig rajtuk, felvillantva a legnépszer?bb fajtákat.


Húsfélék

Sonka: az egyik legalapvet?bb feltét a finom, vékony szeletekre vágott ízletes sonka. Ha kimagasló ízélményre vágyunk, e kategóriában nem is jöhet más szóba, mint a pármai sonka. Természetesen használhatunk egyszer? gépsonkát is, illetve füstölt sonkát egy igazi magyaros pizzához.

Darált hús: általában sertés lapocka kerül a darálóba, vagy ha zsírosabb állagot szeretnénk elérni, akkor tarja. Persze használhatunk más húst is, a zsírszegényebb étrend követ?i bátran ledarálhatnak például pulyka-, illetve csirkemellet is.

Virsli: sokféle virsli közül választhatunk a baromfitól kezdve a pulykán át a marhavirsliig. Nincs jelent?sége, hogy ezek közül melyiket használjuk.

Szalámi: a legjobb a házi, az ördög pizzához a csíp?s, paprikás ajánlott, míg a négy évszakhoz a kevésbé f?szeres fajta illik jobban.

Kolbász: a magyaros pizza el sem képzelhet? nélküle, persze ebb?l sem érdemes a legolcsóbbal beérni, keressük inkább a házilag készülteket.

Tarja: egy igen ízletes pizzafeltét, tipikusan a nem paradicsomos szósszal készül? pizzákra kerül feltétként.

Kagyló: nagyon ízletes, bár egyben nagyon kényes is. Nagyon fontos, hogy biztosan frissen jussunk hozzá, mert igen gyorsan megromlik, s ha ilyen állapotban fogyasztjuk, az könnyen életveszélyes lehet.


Zöldségek

Pepperoni: az ördög pizza elmaradhatatlan tartozéka a csíp?s pepperoni. Mértékkel használva igazán pikáns pizzákat készíthetünk.

Paradicsom: minden pizza alapja. A legjobb az lenne, ha a pizzaszószt is friss paradicsomból készítenénk, de még ennek hiányában sem hiányozhat a pizzánkról a paradicsom. Természetesen kivételt képeznek a tejfölös, tejszínes alappal készül? pizzákat.

Gomba: univerzális zöldség, szinte bármilyen pizzán helyet kaphat, hiszen nincs igazán markáns íze. Ennek ellenére jellegadó feltétként is megállja a helyét, bár ilyenkor esetleg célravezet? lehet csiperke helyet valamilyen zamatosabb fajta kiválasztása.

Kukorica: szintén jó kiegészít? feltét, olyannyira jól megfér a legtöbb feltéttel, hogy sok helyen még a hawaii pizzára is szórnak bel?le.

Spárga: a vegetáriánus pizza ízletes feltétje, gazdag vitamin- és ásványi anyag forrás, azonban frissen csak áprilistól júniusig szerezhet? be, talán ezért is viszonylag magas az ára. 

Bab: a leggyakrabban Piedone fantázianéven találkozhatunk a babos feltéttel készül? pizzákat, ami elég humoros dolog, ha meggondoljuk, hogy Piedone volt talán az egyetlen Bud Spencer által megszemélyesített filmes karakter, aki nem szerette a hagymás babot.

Vöröshagyma: alapvet? kelléke a magyar konyhának, s nem hiányozhat a pizzakészítéskor sem, hiszen a  paradicsomos szósz fontos alapanyaga, de például a magyaros pizza sem képzelhet? el nélküle, amelyen, mint feltét jut szerephez.

Paprika: csemege változata szinte bármelyik pizzára kerülhet, míg csíp?s fajtáival a magyaros és az ördög pizzát bolondíthatjuk meg.

Uborka: a vegetáriánus pizzára szórhatunk nyugodtan vékonyra szelt uborkát, de nyáron, mivel ilyenkor van idénye, s így frissen juthatunk hozzá, sokféle pizza feltétjeként szerepelhet.


Gyümölcsök

Ananász: ha azt mondjuk, hogy ananász, mindenki a hawaii pizzára gondol. Érdekes belegondolni, hogy egy kevés ananász mennyire megváltoztatja a sonka ízét is, hiszen egy sonkás pizzát és egy hawaii pizzát összehasonlítva teljesen más ízélményt kapunk.


Tejtermékek

Kecskesajt: igen markáns íz? sajt. A kecske teje, melyb?l e sajt is készül, sokkal egészségesebb és gazdagabb vitaminforrás, mint a tehéné, ráadásul könnyebben is emészthet? és forralás nélkül is fogyasztható. A kecskesajt legnagyobb hátránya a viszonylag magas ára.

Mozzarella: olasz eredet? gyúrt sajt, mely eredetileg vízibivaly tejéb?l készült. Ma már sok más helyen is gyártják, legtöbbször tehéntej és bivalytej keverékéb?l, vagy tisztán bivalytejb?l. 

Trappista: Franciaországból származó sajtféleség, a trappista szerzeteseknek köszönhet? a feltalálása, akiknek a sajtkészítés terén leghíresebb kolostora Port du Salut mellett állt. Magyarországra is a szerzeteseknek köszönhet?en került, ma már szinte magyar sajtnak is nevezhetnénk, annyira elterjedt és hétköznapi sajt hazánkban. 

Parmezán: olasz keménysajt, az egyik legrégebb óta ismert sajt Európában. A pizzára általában reszelve kerül, ami keménysajt jellegének köszönhet?.

Camembert: az azonos nev? faluból származik Normandiából, világszerte ismert fehér penészes lágysajt.

Tejszín: nem más, mint a kih?lt tej tetején megjelen? zsírréteg, melyet a tejr?l leszedve (ez a lefölözés) megkapjuk a kész tejszínt. A tejszín zsírtartalma igen magas, és a f?z? fajta a magas h?mérsékletet is jól t?ri. A pizzakészítés során leginkább az alapszósz összeállításához használható.


Szószok

Paradicsomos: a legfinomabb paradicsomszósz friss paradicsomból készíthet?. Kell még hozzá piros paprika, hagyma, fokhagyma, bazsalikom, olívaolaj, oreganó, só és bors is. A pizzák túlnyomó többsége paradicsomos alappal készül.

Tejfölös: talán a legegyszer?bb pizzaszósz, csak tejföl, bazsalikom, oreganó, só és bors szükséges az elkészítéséhez.

Tejszínes: a tejfölös változatnál egy picit bonyolultabb csak, hiszen f?zni is kell, azonban sokkal gazdagabb ízvilágot kapunk a fáradtságunkért cserébe. Keverhet? besamellel is, így egy érdekes variációt nyerhetünk. A tejszínes alap kiválóan illik például a tarjás pizzához.

 
 
 
impresszum | jogi nyilatkozat | kapcsolat                                                                                        Olasz pizza